sobota 13. října 2012

Rohlíky ke snídani


Ráda peču z tohoto těsta, i když tyhle rohlíčky máme často také k večeři. K nim nějaká ta pomazánka nebo zeleninový salát, ale i jen tak s bílou kávou (my vaříme Meltu )

Těsto na 16 kusů:
400 g hladké mouky (většinou ještě 2 lžíce přidám)
1/4 l plnotučného mléka
kostka droždí
lžička cukru
lžička soli
200 g tuku
1 vejce 
žloutek na potírání
sůl, kmín,... na posypání

Z mléka, cukru, droždí necháme vzejít kvásek, který přidáme k ostatním přísadám. Vymísíme těsto a necháme ho nakynout pod utěrkou asi 40 minut. Pak ho rozdělíme na tři části. Z každé pak vyválíme kulatý plát, který rozřízneme na 
6 trojúhelníků. Každý trojúhelníček stáčíme ,,od základny k vrcholu" a vytvarujeme rohlíček. Na plechu s pečícím papírem necháme rohlíky ještě nakynout. Potřeme žloutkem a sypeme solí nebo kmínem, sezamem, mákem, sýrem... A pak šup 
s nimi do trouby, aby dostaly zlatou barvu.






6 komentářů:

  1. Ivanka, vyzerajú úžasne chutne, určite ich vyskúšam.Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. jé, ty jsou tak krásně dozlatova....
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně mi kručí v břiše:-)Já nepeču pečivo a tak,ale ráda bych pekárnu-musím po nějaké juknout:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají lákavě - tak je někdy zkusím - možná, že by šly i plnit. Díky za recept. Hezký zbytek víkendu. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. Ivanko, píšu si! Vypadají parádně!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Ivka tak tie rohlicky vyzeraju skvelo, uz aj si ukladam receptik, ze ich niekedy vyskusam...Nellie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.