neděle 21. ledna 2018

Vila

Město, ve kterém žiji od narození, se svým vzhledem mnoha ostatním městům vymyká. Byla to původně vesnice a ta se proslavila výrobou automobilů. Díky vzrůstající výrobě se zde za prací stěhovali dělníci, a tak se vesnice stala městysem a od roku 1948 byla prohlášena městem. Nenajdete tu typické náměstí s podloubími městských domů. Dlouhá léta bylo náměstí jen plochou vedle kostela, měšťanské školy a katolického domu. Teď se tato část proměnila v parkoviště a náměstí se posunulo víc do centra města mezi modernější budovy ze 70. a 80. let.  
Kostel a měšťanská škola patří mezi hrstku historických budov, které u nás najdete. Další je budova Fojtství, které se stalo muzeem, pak vily, patřící tehdejším majitelům továrny, stojící v městském parku. V jedné se nachází Lašské muzeum, druhá se v současné době renovuje.
Hodně domů a dalších staveb muselo ustoupit rostoucím sídlištím a obchodním sítím v tehdejším budovatelském úsilí.
Na okraji jednoho ze sídlišť tu poslední dva roky můžeme obdivovat a navštívit další historickou a nově zrekonstruovanou vilu, která v době 1. republiky patřila místnímu lékaři.
Proč vám to všechno píšu? Abych udělala malou reklamu.
Vila je opravena velmi citlivě, zachovává si původní podobu a majitelé - manželé Machů si tak zaslouží obdiv. Provozují zde kavárnu, penzion a návštěvníky lákají na bohatý program plný různých témat.
Vila Machů se otvírala přednáškou o historii samotné vily a města vůbec. 
Pan Šalek, který působivě vyprávěl, promítal dobové fotografie a probral dějiny od prvních vykopávek a nálezů až po současnost. Na jedné z fotografií, jsem poznala svého tatínka, který zamlada působil v leteckém klubu vzniklém těsně po válce. Pan Šalek byl tak hodný a prošel archiv a další nalezené fotky mi poslal.

Dvakrát jsme ve vile navštívili autorské čtení Michala Viewegha. Pan Viewegh byl velmi příjemný a vstřícný.
Před Vánoci tu můžete nakoupit výrobky místních šikulek na jarmarku.
S Leonkou navštěvujeme přednášky o životě a díle českých spisovatelů. A když na ně se mnou chodí slečna v pubertě a baví ji to, pak to mluví za vše. Sál bývá plný a místo je třeba si dopředu rezervovat.

Se synem jsem si nedávno byla poslechnout zážitky Marka Slobodníka, který zdolal Afriku na staré Jawě Pionýr. Znáte ho určitě z pořadu Trabantem napříč kontinenty, kdy byl členem expedice Dana Přibáně.
S holkama jsme byly párkrát na tanečním večeru. 
Vybírat je z čeho. Až pojedete kolem, navštivte kavárnu. Ke kávě dostane čokoládku s logem. 
Více informací najdete TADY

4 komentáře:

  1. Ivanko, krásná reportáž. Pro mě dost daleko, takže jsem se kochala prostřednictvím tvého příspěvku. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti, za komentář. A nikdy neříkej nikdy, třeba budeš mít cestu kolem :-)
      Ivana

      Vymazat
  2. Krásný den, Ivano! Určitě hezká pozvánka :-). Přednášky o životě českých spisovatelů by mě také lákaly....snad přinesete zase malou ochutnávku ;-). Přeji hodně krásných zážitků a a objevů a třeba zase nějaké další překvapení jako byla fotografie Vašeho tatínka....ZaZa

    OdpovědětVymazat
  3. Moc zdravím, Ivi :-) Báječný příspěvek. Vidíš vůbec jsem netušila, že je vilka opravena a program dle mého gusta. Moc děkuji za tip. Budu-li někdy takto u rodičů, využiji :-) Zdravím celou rodinku a Leonce ať se daří :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.