sobota 30. března 2019

Peněženka

Každá žena má spoustu drobností, které s sebou nosí v kabelce, nebo potřebuje malou peněženku, aby nezabrala místo v psaníčku.
Větší puntíkovanou jsem si zkoušela šít doma, abych s jejím postupem seznámila své tvořivé kamarádky. Při naších měsíčních setkáních si vždy něco vyrobíme a probereme, jak jde život. Malou jsem tedy šila společně s nimi.
Potřebujeme kovové zapínání, bavlněnou látku o velikosti dvou kapesníků, jehlu, nit, bavlnku v barvě látky, nůžky, hezký knoflík nebo háčkovanou kytičku.
Změříme si průměr kovového zapínání a vynásobíme dvěma. Tento násobek bude průměrem kruhového střihu. Podle střihu si vystřihneme dva kruhy z látky, na švy nepřidáváme.
Každé látkové kolečko těsně v kraji prošijeme ručně předním stehem dlouhým 3 - 4 mm. Stáhneme, upravíme tvar a několika stehy stažení pojistíme. Tato nařasená strana je na líci peněženky, hladká strana tvoří rub, je vlastně podšívkou.
Každé nařasené kolečko všijeme zadním stehem do kovového rámečku, použijeme bavlnku. Tato část je náročná, to přiznávám, chce to krátkou jehlu a trpělivost.
Nakonec sešijeme skrytým stehem dno peněženky a spojenou nařasenou stranu zakryjeme našitím knoflíku nebo kytičky.

6 komentářů:

  1. Ivanko, obě jsou nádherné. Nevím, jestli bych se do toho pustila. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivanko, peněženky se ti moc povedly, paráda! Tohle bych asi nezvládla, na šití moc šikovná nejsem....
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bys to dokázala, Petro. Děkuji za komentář. Pěkné dny!
      Ivana

      Vymazat
  3. Ivanko peněženky jsou opravdu moc krásné..já jsem podobné dělala háčkované. Proč bych nezkusila šité, i když to bude asi boj. :-)
    Krásné jarní dny ti přeji.Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nebude, Zdeni, a když tak přeju výhru!
      Ivana

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova.