pondělí 30. dubna 2012

Slet čarodějnic

Podle pověr čarodějnice o filipojakubské noci osedlávaly svá košťata nebo černé kocoury a letěly na půlnoční sraz - sabat.
Ochrana proti nim a jejich kouzlům je oheň, kreslení kroužků nebo křížků, pod prahy dejte drny trávy, aby se čarodějnice zdržely počítáním stébel. Více je pozdržíte počítáním zrnek písku, rozsypejte ho před dveře. Stejný účinek mají větve s trny nebo posvěcené kočičky  propletené na opřených vidlích. Slovní ochranou je zaříkávání.
(Z knihy Český rok od jara do zimy - doporučuju...)


Fotka je stará už dva roky, ale my se neměníme...

neděle 29. dubna 2012

Tulipány

Dnes bylo u nás opět sluníčko. Ale hodně foukalo. Nafotila jsem si tulipány na naší zahradě. Horko jim moc nesvědčí. V pátek byly květy ještě nazelenalé a za pár dnů bude okvětní plátky unášet vítr...






Štramberk

Dnes byl krásný slunečný den. Teploty téměř letní. Po obědě jsme šli do nedalekého města Štramberk.
Pěší chůze od našeho domu 30 - 40 minut. Štramberk je cílem našich procházek dost často. Cesta vede buď hlavní silnicí kolem malebných domečků nebo vyšlapanou pěšinou přírodním terénem. Pro ty, kteří tady ještě nebyli, doporučuji k výletu. Ti, kdo místo znají, určitě potvrdí, že je to městečko s nádechem nostalgie a romantiky...

Štramberská trúba


Takových starých dřevěnic je tu hodně.


Štramberské zátiší

Kamenná dlažba k věži


A teď budeme nakukovat přes ploty:




 Došli jsme pod Trúbu:


Pohled z hradeb do údolí se štramberskými domy.
Ty kopce vzadu, to jsou Beskydy.
A úplně v pozadí je Radhošť.

sobota 28. dubna 2012

Ocenění

Během minulého týdne jsem získala ocenění od Riji, Andrejky a Nellie.
Moc vám holky děkuji, udělaly jste mi radost.



Podle pravidel mám o sobě napsat 7 různých věcí. A to je oříšek, snad to zvládnu:

  • nerada mluvím nebo v tomto případě píšu o sobě
  • mám ráda svou rodinu, své děti
  • mám ráda práci, kterou dělám, a protože díky ní jsem v neustálém šumu hlasů, mám ráda chvilku ticha 
  • ráda cestuju - kamkoliv
  • jsem tak trochu patriot, mám ráda místo i dům, ve kterém bydlím
  • mým koníčkem jsou ruční práce a zahrada
  • nemám ráda křivdy, zlobu, lež, závist, v takovém případě jsem tou, která dokáže odpustit, ale nezapomíná... bohužel





A  teď mám vybrat 15 blogů a poslat ocenění jim.
Tady si s dovolením pravidla upravím, protože nevím, komu dát před kým přednost. Každá z vás si ho totiž zaslouží, každá dá do příspěvku spostu času a to nemluvím o těch krásných fotkách
a úžasných výtvorech. Posílám ho všem!
A těším se na další inspiraci z vašich stránek.




neděle 22. dubna 2012

Fialky

Mám ráda fialky, jejich vůni. Drobné kytičky, které doma ve vázičce dlouho nevydrží. Vybaví se mi dětství, kdy mě fascinovaly fialky v lahvičce Živých květů. Pamatujete?
Fialky mám na zahradě a ze skříně vytahuju ubrus, který jsem vyšívala dávno. To jsem snad ještě byla svobodná.
Takže dávno...





sobota 21. dubna 2012

Procházka

Včera jsme si s Leonkou naplánovaly procházku do lesa. Ráno byla obloha zatažená. Uvažovala jsem, že cestu odložíme. Ale po obědě jsme se nakonec rozhodly plán uskutečnit. I sluníčko začalo zvědavě vykukovat mezi mraky, nefoukalo a klid lesa působil jako balzám... Ozývaly se jen žáby z rybníka, ptáci a sem tam nás vylekal hraboš. Nasbíraly jsme pár prázdných ulit a bylinky na čaj.
  
K rybníku šlapeme do kopce

Žabí námluvy



Proti kašli

neděle 15. dubna 2012

Jarní dečka

Háček a klubíčko byli tento týden po večerech mými společníky. Vybrala jsem si ze svého zásobníku vzorků jeden, který mi kdysi padl do oka. Jeho okraj vypadá jako jarní květiny.



Na požádání přikládám návod:


sobota 14. dubna 2012

Hastrmánci

Našla jsem v jedné starší brožurce recept a rozhodla jsem se ho vyzkoušet. A proč hastrmánci? To zjistíte po přečtení receptu.


Těsto:
350 g polohrubé mouky
1 Hera
půl lžičky soli
5 lžic mléka
trocha cukru
kostka droždí

vejce na potření
strouhaný sýr na posypání

Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Na vále ho přidáme k mouce, Heře a soli a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta utvoříme kouli.


Vložíme ji do hrnce se studenou vodou a necháme jednu hodinu kynout, až těsto vyplave na povrch.


Potom ho čistou utěrkou osušíme a vyválíme na pomoučeném vále na placku vysokou 1/2 cm. Vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem se solí a posypeme strouhaným sýrem.


Pečeme na 200 stupňů do růžova.
Dají se péct i jako sladké pečivo - do těsta nedáme sůl a místo sýru posypeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem.


Modřenec

Včera odpoledne u nás krásně svítilo sluníčko. Přišla jsem z práce, vypila kávu, a pak jsme se s nejmladší dcerou rozhodly, že ještě vyrazíme ,,do ulic". Ona si prošla holčičí obchůdky s oblečením, korálky a já květinářství. A hurá!!! Byl tam! Jeden, jediný, poslední - bílý modřenec mezi samými modrými... Je můj!
Pátek třináctého jsem měla štěstí.




neděle 8. dubna 2012

Kraslice

Zdobení kraslic není mou oblíbenou činností, ani to neumím.
A obdivuju všechny, které mají tu šikovnost a trpělivost to obyčejné vajíčko proměnit v takovou křehkou nádheru. Každý rok si aspoň nějaké koupím. Nejvíce se mi líbí krajková, vrtaná vajíčka. Letos jsem si zase na jarmarku koupila - velké husí.


Přidala jsem pak i ty ostatní. Jedno hezčí než druhé.




Jsou pod větvičkami kroucené vrby. Na nich visí stříbrná vajíčka z Bella Rosa a na poslední chvíli upravení ptáčci. Jsou ještě po babičce a byli barevní se štětinami místo ocásku. Barvu jsem vydrhla drátěnkou, naštěstí byla na povrchu a stříbřenka je zevnitř. Štětiny jsem opatrně vykroutila a místo nich vlepila bílá peříčka. Ptáčci, kteří byli původně vánoční ozdobou, se stali ozdobou velikonoční.




Velikonoční klobásníky

Patří mezi tradiční velikonoční pečivo, alespoň tady u nás na severu Moravy. A doma se hned ztratí. Dostala jsem pár od kamarádky, pak od tchýně a teď ty moje.
Snad pro koledníky něco zůstane.


Na jejich přípravu používám těsto určené k pečení slaných rohlíků. Recept tedy přepíšu přesně:

Slané rohlíky

500 g hladké mouky
1 Hera
2 smetanové tavené sýry
1 žloutek
špetka soli
kvásek z 3 lžic mléka, 50 g droždí, trochy cukru

Všechny přísady na vále ručně zpracujeme, rozdělíme na 6 - 8 kousků, ze kterých uděláme bochánky a necháme na vále přikryté kynout. Bochánek pak vyválíme do kulaté placky, kterou radýlkem rozdělíme na 6 trojúhelníků. Potřeme olejem a každý trojúhelník stočíme od širšího konce ke špičce. Vytvarujeme rohlíček. Potíráme žloutkem, sypeme kmínem, sezamem nebo strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě.

Pokud dělám klobásníky, nechám těsto kynout celé (60 minut), pak vyklopím, rozdělím na 6 kousků. Každý vyválím, rozdělím na 4 čtverce, do kterých balím ochucené mleté maso (1/2 kg masa, sůl, pepř, česnek,... každý, jak je zvyklý). Potírám žloutkem, sypu drceným kmínem. Peču asi 40 minut na 180 stupňů.

sobota 7. dubna 2012

Kalíšky

Dostala jsem dva staré kalíšky na vajíčka, vydrhla jsem je a snažila jsem se na internetu najít značení těchto kousků porcelánu. Nenašla jsem nic, a tak nevím přesně jejich stáří. Odhaduji osmdesát až sto roků.

  


Prozatím v nich sedí mini zajíčci od Babouky.