neděle 8. dubna 2012

Velikonoční klobásníky

Patří mezi tradiční velikonoční pečivo, alespoň tady u nás na severu Moravy. A doma se hned ztratí. Dostala jsem pár od kamarádky, pak od tchýně a teď ty moje.
Snad pro koledníky něco zůstane.


Na jejich přípravu používám těsto určené k pečení slaných rohlíků. Recept tedy přepíšu přesně:

Slané rohlíky

500 g hladké mouky
1 Hera
2 smetanové tavené sýry
1 žloutek
špetka soli
kvásek z 3 lžic mléka, 50 g droždí, trochy cukru

Všechny přísady na vále ručně zpracujeme, rozdělíme na 6 - 8 kousků, ze kterých uděláme bochánky a necháme na vále přikryté kynout. Bochánek pak vyválíme do kulaté placky, kterou radýlkem rozdělíme na 6 trojúhelníků. Potřeme olejem a každý trojúhelník stočíme od širšího konce ke špičce. Vytvarujeme rohlíček. Potíráme žloutkem, sypeme kmínem, sezamem nebo strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě.

Pokud dělám klobásníky, nechám těsto kynout celé (60 minut), pak vyklopím, rozdělím na 6 kousků. Každý vyválím, rozdělím na 4 čtverce, do kterých balím ochucené mleté maso (1/2 kg masa, sůl, pepř, česnek,... každý, jak je zvyklý). Potírám žloutkem, sypu drceným kmínem. Peču asi 40 minut na 180 stupňů.

2 komentáře:

  1. Tak je napečeno,teď už zbývá čekat jen koledníky.
    U nás jich taky rychle ubývá..........

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.