sobota 4. července 2015

Třešňobraní

Prázdniny jsou tady a s nimi vše, co k nim patří. Třeba konzervování plodů sadů a zahrad.


Přijeďte si pro třešně - vzkázali nám  jednoho předprázdninového dne naši známí a tak jsme s Leonkou nasedly na vlak a jely. Třešeň byla obsypaná, u ní žebřík a kbelíky a my jsme se pustily do sběru. Vydatně nám pomáhal i Marley s fenkou Majdou, patřící našim třešňovým kamarádům. 
Dva kbelíky červených plodů jsem pak doma vypeckovala a část dala zmrazit, část je naložená v rumu, z části je pečený čaj, z nevypeckovaných je pár skleniček kompotu a zbytek se použil do bublaniny.



Recept mám ještě od své babičky, a i když jsem bublaninových receptů vyzkoušela spoustu, tento mám nejradši:

Bublanina naší babičky
4 vejce 
20 dkg cukru
5 lžic horké vody
20 dkg hrubé mouky
prášek do pečiva
citronová kůra
1 kg ovoce

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme vodu a mouku s práškem do pečiva, přidáme kůru z citronu. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pokryjeme ovocem. Upečeno i snědeno je raz dva...

2 komentáře:

  1. Ivanko, bublanina vyzerá veľmi chutne. Taký recept ešte nemám, tak si ho ukladám. No a dosť si toho nachystala na zimu, pečený čaj som tiež ešte nerobila, ale počula som len samé chvály.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Emily, za komentář. Čajík mohu taky jen doporučit, dělám ho každý rok nejvíce z rybízu, ale dá se použít každé ovoce. Pokud chceš recept najdeš tady:
      http://givana-unas.blogspot.cz/2014/08/az-se-zima-zepta.html
      Ivana

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova.