Spotřeba vajíček je na Velikonoce obrovská. Vaří se, peče, smaží. V našem ,,holčičím" klubu, ve kterém se setkáváme jedenkrát za měsíc a snažíme se něco vytvořit, se také na stole objeví nějaká ta dobrota. Recept, který jsem vyzkoušela od paní Jany, byly smažené Boží milosti.
Bílkový chlebíček
4 bílky a 14 dkg cukru se šlehá do hodně tuhého sněhu.
Pak se přidá:
3 dkg rozpuštěného másla
8 dkg polohrubé mouky
10 dkg nasekaných ořechů a kandované ovoce
Peče se ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě.
Boží milosti
2 hrnky hladké mouky
50 g Hery
3 lžíce cukru
2 žloutky
5 lžic mléka
5 lžic bílého vína
špetka soli
Vypracuje těsto a dáme na půl hodiny do lednice. Pak vyválíme placku 2 mm silnou a radýlkem vykrojíme čtverce. Uprostřed nařízneme nožem kříž (ten mi chybí...) a smažíme po obou stranách ve větším množství rozpáleného oleje. Necháme okapat a obalíme ve vanilkovém cukru.
Protože zbudou bílky, můžete je použít na bílkový chlebíček podle mojí babičky.
Bílkový chlebíček
4 bílky a 14 dkg cukru se šlehá do hodně tuhého sněhu.
Pak se přidá:
3 dkg rozpuštěného másla
8 dkg polohrubé mouky
10 dkg nasekaných ořechů a kandované ovoce
Peče se ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě.
Ivka vďaka za fantastické recepty. Andrea
OdpovědětVymazatOba recepty vypadá úžasně! Boží milosti dělala babička a ten chlebíček, ten si píšu, mňam.
OdpovědětVymazatIvanko, přeji krásné Velikonoce, Helena