pondělí 9. ledna 2017

Plakát

Včera večer jsem v televizi sledovala film o Lídě Baarové. Nechci ho tady hodnotit. Beru ho jako jednu z možných pravd a její umělecké zpracování. Mladá dvacetiletá holka, která chce být slavná, hrát hlavní role a líbit se. Kdo z nás ví, co přinese zítřek, budoucnost a jestli se v danou chvíli rozhodujeme dobře. Všechno ukáže čas a Baarová byla obětí té hrozné válečné a poválečné doby. Mně se film líbil. 
Tento příspěvek ale píšu z jiného důvodu. Před nedávnem jsme si z kamarádkami zašly na svařáček, jelikož mrzlo, a v restauraci, ve které jsme se uvelebily, bylo na stěnách spoustu prvorepublikových reklam, plakátů a cedulí typu ,,Plivati na zem je zakázáno!" Pročítaly jsme si je a mně zaujal plakát na film Lídy Baarové Švadlenka. Vtipně vyřešený, určitě tehdy zaujal i diváky a jejich malé holčičky, které si filmovou hvězdu mohly oblékat. 

Já, jako malá, jsem podobné papírové panenky měla a ráda jsem si s nimi hrála. Pamatuju si, jak jsem si jednu takovou nesla z 1.třídy s nápisem Jeseň, a myslela jsem si, že je to její jméno, než mi doma řekli, co to znamená. Teď se mi ta vzpomínka, zasunutá někde hluboko v hlavě, vybavila. A za všechno může jedna důležitá návštěva restaurace, do které jsme se přišly na chvilku ohřát.   
Mějte se hezky... a nezmrzněte!         

4 komentáře:

  1. Ivi i mě se film líbil. Nechci a nebudu soudit jak dalece to bylo podle skutečnosti. Pro mne za jedna..
    Plakát je velice zajímavý a na panenky si také vzpomínám.. Ráda jsem si s nimi hrála.. Krásný Krásný den. Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, děkuji za komentář a za čas, který si obětovala přečtení příspěvku. Měj se krásně!
      Ivana

      Vymazat
  2. Ivanko s vystřihovacímí panenkami jsem si jako malá moc ráda hrála.Reklama na film s L. Baarovou je moc pěkná, ještě jsem takovou neviděla. Hezký večer Iva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.