úterý 9. června 2015

Na kávu

Na kávu jsme si zašly v neděli se starší dcerou Pavlínkou do nedalekého Štramberku. Malé starobylé městečko má svou neopakovatelnou atmosféru a čím jsem starší, tím víc mě bere za srdce... Samotné město s malými dřevěnicemi je památkovou rezervací. 


Je tu spousta historických zajímavostí: jeskyně Šipka - pravěké sídlo člověka neandertálského, s tím související muzeum Zdeňka Buriana, hradní věž Trúba, malebné náměstíčko s příjemnými posezeními pro místní i kolemjdoucí, obchůdky se stylovými doplňky a suvenýry a neodmyslitelné perníkové Štramberské uši, na které mají štramberští pekaři licenci.
Historie pečení tohoto pečiva sahá až do 13. století, kdy město přepadli Tataři. Nepřátelské ležení tehdy místní obyvatelé vytopili prokopáním hráze rybníka, a když voda opadla, našli zde vaky s lidskýma ušima, které Tataři utínali křesťanům. Na památku se podle této pověsti pečou sladké uši. Jejich miniaturní podobu tu dostanete ke kávě.
My s dcerou a Marleym jsme se posadily na terasu Jaroňkovy pekárny, odkud jsme měly výhled nejen na výborný dortík, ale i na celé náměstí. 



A po prohlídce blízkého obchůdku s krásným zbožím a procházce po náměstí, jsme navštívily útulnou hotelovou zahrádku.







 Prostě víkendová pohoda!

2 komentáře:

  1. Podle tvého povídání a podle fotek jste měli moc hezký výlet.
    Pěkný den, Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.