pondělí 20. června 2016

Jahody

Jahody na zahradě nemám, mívaly plíseň a tak jsem jahodový záhon zrušila. Zůstaly mi jen malé měsíční. Jsou asi odolnější. Jahody tedy kupuji.
Cestou do práce chodím kolem obchodu se zdravou výživou a každé ráno, pokud neprší, jsou před ním řady košíků s jahodami. Ta vůně! Pak odolejte.
Udělala jsem několik skleniček jahodového džemu s banánem podle receptářů Dr. Oetkera. Pod receptem bylo napsáno, že bude chutnat dětem. Myšleno zřejmě malým dětem. Podle toho, že u nás dojídáme už třetí skleničku, chutná i dětem odrostlým...
Aby něco zůstalo i na zimu (haha...), koupila jsem další jahody a uvařila džem znovu, raději z dvojité dávky, tajně vyfotila a šup s ním do sklepa.

Pár jahod zbylo na nedělní koláč, tentokrát drobenkový.

Drobenkový koláč

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1/8 másla
2 vejce
3/4 hrnku mléka
vanilkový cukr
prášek do pečiva
ovoce

Z mouky, cukru a rozpuštěného másla uděláme drobenku. Jeden hrnek hotové drobenky odebereme a dáme stranou. Do zbytku vmícháme vejce, mléko, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Prošleháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem (třeba jahodami) a posypeme drobenkou, kterou jsme si odebrali. Dáme péct.
Podle typu ovoce přidávám do drobenky někdy skořici nebo kokos.

2 komentáře:

Děkuji za vaše milá slova.