úterý 27. prosince 2016

Před Štědrým dnem

Každá z nás má před Vánoci spoustu práce s úklidem, pečením, sháněním dárků pro své blízké. Snažím se koupit dárky už dříve, ale pečení cukroví se mi naplánovat nedaří a řeším ho většinou poslední týden před Štědrým dnem. Samozřejmě bych si mohla cukroví objednat, ale jsem asi staromilec, prostě to není ono. Kupované cukroví nevoní a chutná všechno nějak stejně a doma to nemá tu pravou atmosféru... To je ale jen můj názor :-). Letos hodně pomáhala s cukrovím Leonka, dělala i bramborový salát.

Před Vánoci se toho hodně nakupí i v práci. Nejen různé zprávy a výkazy, ale i vánoční akce, výstavy, koncerty, jarmark.
Na výstavě betlémů
Na jarmark ve škole se vždycky moc těším. Musíme sice skloubit učení a vyrábění dekorací, ale letos se nám to podařilo dokonce v předstihu.

Před Vánoci jsou důležitá i přátelská posezení. Ve škole, v tělovýchově, v našem ,,holčičím" klubu nebo jen tak s kamarádkami. Třeba Lidka má v prosinci narozeniny a malou oslavu u ní doma zpestřila procházkou do blízkého Štramberku. Cesta byla sice bez sněhu, ale i tak s kouzlem předvánoční atmosféry.

Poslední den ve škole měl samozřejmě také slavnostní charakter. Hodné maminky poslaly cukroví, vařili jsme si vánoční čaj, zpívali koledy, povídali jsme si o vánočních tradicích. Šli jsme popřát a zazpívat paní ředitelce, předali vyrobená přání, udělali jsme zdobené pomeranče, které nám provoněly celou třídu a rozdali jsme si malé dárky, které jsme našli pod stromečkem.


První den vánočních prázdnin jsme doma doladili, co se předtím nastihlo. Nakoupili jsme potraviny na svátky, naporcovali jsme kapra a noložili ho do mléka, dozdobili jsme byt i zahradu.


Karafa byla dlouho ve sklepě, protože nemá uzávěr,
 a tak slouží jako svícen. 

Odpoledne na Štědrý den chodíme zapálit svíčky na hřbitov, a pak už nás čekají jen poslední předvečerní přípravy, aby ten slavnostní večer byl klidný a pohodový.
Nikdo letos nespolkl kost, nic nevzplálo od svíček, stromek nespadl a byli jsme doma spolu, takže Ježíšek nás našel a mohl rozdat dárky.
Krásné posváteční dny!

6 komentářů:

  1. Hezky jste si to uzili, i kdyz pracovne. Prima posledni dny tohoto rou. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivanko- moc hezky jsi to popsala a měla jsi se skvěle!! Tak hezké povánoční dny plné klidu a odpočinku přeji!! Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Ivanko moc krásné dny jste měli a pěkně jste si je užili. Přeji ti krásné I následující dny .Z❤❤

    OdpovědětVymazat
  4. Ivanko, moc pěkná výzdoba. Hezké dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, ta háčkovaná mašle je krásná. Nemáte návod? Krásný další rok přeje Hanka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.