úterý 10. srpna 2021

Open House Praha 2021

V pátek přišla zpráva od kamarádky Jany: Nechceš v neděli na výlet do Prahy?

A tak se jelo. Zrovna tu probíhal 7. ročník festivalu Open House (https://www.openhousepraha.cz/festival-2021/). Jana ho už navštívila v loňském roce, já ještě ne. A byla jsem opravdu nadšená! Tady je krátký ,,sestřih" našeho pražského výletu.

Jely jsme vlakem v šest ráno. Před desátou jsme byly na místě a hned cestou na Václavské náměstí jsme zahlédly balonky označující místa zařazená do letošního festivalu. Zařadily jsme se do fronty návštěvníků a absolvovaly prohlídku Petschkova paláce - sídla Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Původně to byl luxusní bankovní palác vystavěný českou rodinou Petschkových. Za II. světové války byl zabaven nacisty, stal se sídlem gestapa, místem, kde se prováděly mučivé výslechy nacistických odpůrců. 




Překvapením pro nás bylo i setkání s ministrem Havlíčkem, který návštěvníky přivítal a pověděl něco ze současného života v Petschkově paláci.

Pak jsme prošly Václavák a Františkánské zahrady směrem ke Kostelu sv. Anny. Gotická stavba ze 14. století byl inspirací Jaroslavu Foglarovi pro jeho tajemné romány. Dnes je duchovním centrem z podnětu Václava Havla a spravuje ho Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Na rekonstrukci se podílela Eva Jiřičná, která odkryla pohled do jediného dochovaného gotického krovu v Praze.





Dál jsme prošly přes Karlův most na Kampu. Tam jsme nahlédly do Werichovy vily.

Neminuly jsme ani Lennonovu zeď, ale mířily jsme k Zámeckým schodům a po nich nahoru k Pražskému hradu.



Poslechly jsme si zvonky na Pražské Loretě a prohlédly jsme si domy v Novém Světě - místě, kde se v Praze zastavil čas... Úchvatné místo!






Naše pražské putování mělo samozřejmě i zpáteční cestu. Zastavily jsme se při ní v zahradách Černínského paláce, které byly v 19. století přeměněny do podoby anglického parku.
Daly jsme si něco dobrého U zavěšenýho kafe a pak sešly po Radnických schodech a Nerudovou ulicí dál k Pražskému Jezulátku. Tady jsme neodolaly a daly si boží kafe.


Pak už jsme přešly přes most Legií a kolem Národního divadla směrem k nádraží. Ve vlaku jsme protahovaly unavené nohy, trochu se posilnily před cestou a ujížděly zpátky k domovu.

4 komentáře:

  1. Ivi, krásné fotky, musela jsi se mít báječně!
    A to BOŽÍ KAFE bylo opravdu boží?
    Měj se krásně, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Ivanko, opravdu bylo 🙂. Po tak náročné pěší vycházce bylo boží a zasloužené.
      Měj se krásně!
      Ivana

      Vymazat
  2. Já už v Praze nebyla tedy docela hodně dlouho. Asi kámošce navrhnu, že bychom mohly takový výlet uskutečnit. Manžela bych tedy nenalákala.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doporučuji. Nasmály jsme se a probraly holčičí a maminkovské problémy. Hezký víkend!
      Ivana

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova.