sobota 14. dubna 2012

Hastrmánci

Našla jsem v jedné starší brožurce recept a rozhodla jsem se ho vyzkoušet. A proč hastrmánci? To zjistíte po přečtení receptu.


Těsto:
350 g polohrubé mouky
1 Hera
půl lžičky soli
5 lžic mléka
trocha cukru
kostka droždí

vejce na potření
strouhaný sýr na posypání

Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Na vále ho přidáme k mouce, Heře a soli a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta utvoříme kouli.


Vložíme ji do hrnce se studenou vodou a necháme jednu hodinu kynout, až těsto vyplave na povrch.


Potom ho čistou utěrkou osušíme a vyválíme na pomoučeném vále na placku vysokou 1/2 cm. Vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem se solí a posypeme strouhaným sýrem.


Pečeme na 200 stupňů do růžova.
Dají se péct i jako sladké pečivo - do těsta nedáme sůl a místo sýru posypeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem.


3 komentáře:

  1. Ivanka, naozaj zvláštny recept. Ešte som nikdy nepočula dať cesto vykysnúť do studenej vody. Určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, hned bych si dala, díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Ivanko, to vypadá dobře! Miluju tyhle těsta, co se dají na sladko i na slano...
    Moc se mi líbí tvoje modřencové fotky, s tím srdíčkem, nádhera!
    Měj hezkou neděli, pa Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.