čtvrtek 8. července 2021

Létající barvy

Dovolte mi vrátit se znovu asi o měsíc zpátky. V červnu nám do školy přibyla nová výtvarná pomůcka.
Když mi ji paní ředitelka popisovala a mluvila o létajících barvách, v duchu jsem si výtvarku představovala někde venku a v igelitových pláštěnkách... Omyl. Ve třídě jsme nic nezašpinili, snad jen ruce, ale to při malování vždycky. A jak to probíhalo?
Hned po doručení jsme centrifúgu pro létající barvy vyzkoušeli pod odborným vedením lektorky paní Hemalové, ze které přímo vyzařovalo nadšení z využití kruhových obrazů. Ty vznikaly rozstříknutím a roztíráním špachtlí v centrifúze. Každý ,,malíř" si vybral odstín barvy a pak to začalo. Roztočit, stříknout barvu, použít špachtli, točit, točit...a pak se ozvalo obdivné Óóóó!


Paní Hemalová nám vyprávěla o dalším využití centrifúgy a ukázala nám spostu fotek s barevnými taškami a tričky. Nadchli jsme se a chtěli vyzkoušet i tisk vzniklého obrazu na látku. Objednala jsem dětem plátěné tašky a v následujících dnech jsme se dali do práce. Do barev se přidávalo lepidlo, aby obrázek na látce ulpěl, a postup práce byl trochu jiný. Nejdřív nastříknout obrázek na papír, roztočit centrufúgu, aby se barvy rozlétly, a pak otisknout barvy z papíru na tašku. Všichni jsme byli nadšení z výsledku našeho snažení. Tašky jsou originální!


5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivo, bezva nápad a pro žáky určitě příjemná změna. Tak ať to dobře lítá...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den můžete mi prosím poradit kde je možné koupit výtvarnou pomůcku Létající barvy ? Předem děkuji za odpověď. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Petro, škola koupila disk přes nabídku prodejce, jen bohužel nevím název firmy, kterou prodejně zastupovala...
      Ivana

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova.